In Duiven is ons team met Joosten Groep aan de slag gegaan met het inpakken van infiltratiekisten. Deze waterdoorlatende kratten maken onderdeel uit van een bufferveld, geïnstalleerd onder een grote parkeerplaats op een bedrijventerrein.
De kratten werden bekleed met ruim 4000 m2 folie, verdeeld over drie onder- en bovenkleden. De installatie van de folie zorgt ervoor dat er een waterdicht bufferveld ontstaat.
Klimaatveranderingen zorgen voor grilliger weer met soms hevige regenbuien waaruit in korte tijd grote hoeveelheden neerslag valt. Hierdoor raken riolen gemakkelijk overbelast. Met een infiltratiesysteem loopt het hemelwater via putten naar het bufferveld, waar het na een tijdelijke opslag geleidelijk afgevoerd wordt naar het riool. Zo bieden de kratten het regenwater een tijdelijke uitweg zodat het riool ontzien wordt. Een voordeel is ook dat het opgevangen water, indien systeemtechnisch gefaciliteerd, bruikbaar wordt voor bijvoorbeeld irrigatie- en spoelwater.
De infiltratiekisten zijn een mooi voorbeeld van hedendaagse watermanagementtechnieken. We hebben met Joosten al op meerdere plekken in Nederland infiltratiekratten bekleed; op onder andere daken, parkeerplaatsen, dakterrassen, sportvelden en in woonwijken.
Voor een psychiatrisch centrum in Groningen heeft de NPI folie geleverd voor een vijver rondom het gebouw. Toen de capaciteit van de kliniek een aantal jaar geleden werd uitgebreid, ontstond er door de nieuwbouw de wens om een vijver langs het gebouw aan te leggen.
De NPI bekleedde de vijverwanden met glad HDPE folie van 2,0 mm. Het ging in totaal om ca. 2400 m2, geleverd en verwerkt onder KIWA certificaat. De NPI is KIWA gecertificeerd voor het verwerken van diverse folies, waardoor wij voldoen aan hoge internationale veiligheidseisen en kwaliteitsnormen. De levering onder de door KIWA gestelde voorwaarden was een vereiste voor dit project en zodoende mochten wij dit project uitvoeren.
Naast het leveren en het lassen van de folie heeft de NPI ook zorg gedragen voor het strippen van de folie, over een lengte van ongeveer 130 meter. Hierbij bevestigden we de HDPE folie met behulp van RVS strippen op het beton.
Al ruim 10 jaar is de NPI een vast gezicht op een prachtig vakantiepark op de Hoge Veluwe. We hebben het park zien ontwikkelen van een camping en vakantiepark tot een multifunctioneel recreatiecentrum. De ligging op de Veluwe kenmerkt het uiterlijk van het park. Maar naast bos en heide treffen de vakantiegangers ook fraaie zwemvijvers, watergangen en andere vijverpartijen aan op het vakantiepark.
Tientallen keren ging ons team op het park aan de slag om de vijvers en bosgrachten waterdicht te maken. De waterdichte folieconstructies die we realiseren zorgen ervoor dat het waterpeil in de vijvers en grachten constant blijft en dat er niet veel grondwater opgepompt hoeft te worden. Daarbij zorgt een constant en hoog waterpeil voor een optimale beleving vanuit de recreatieaccommodaties.
De verbetering van de bodemafdichting van de vijvers en de huidige bosgrachten blijft van groot belang voor het park. Zo reisden we vorige week weer naar het vakantiepark af om het tweede deel van de centrale bosgracht waterdicht te maken. We hebben de waterpartij in 14 losse banen folie opgedeeld die we ter plaatse aan elkaar hebben gelast. Het resultaat is een prachtige, brede en waterdichte bosgracht. Binnenkort geven we een vervolg aan de bodemafdichting van de waterpartijen op het park!
In Tiel bekleedde ons team een groot aantal infiltratiekisten met pvc folie. Deze waterdoorlatende kratten maken onderdeel uit van een bufferveld, geïnstalleerd onder een grote parkeerplaats op een industrieterrein. In totaal werden er kratten ingepakt over een oppervlakte ter grootte van 67 x 4 x 1,2 meter. In deze kratten wordt hemelwater gebufferd, waarna het geleidelijk infiltreert naar de bodem. Het voordeel hiervan is dat de riolering ontlast wordt omdat het betreffende oppervlak afgekoppeld is. Daarbij is het opgevangen water, indien systeemtechnisch gefaciliteerd, bruikbaar voor bijvoorbeeld irrigatie- en spoelwater.
De infiltratiekisten zijn aan een opmars bezig. Met een groeiende bevolking stijgt het watergebruik maar ook de klimaatverandering zorgt voor grilliger weer met soms hevige regenbuien waarbij grote hoeveelheden neerslag vallen. De kratten bieden het vele regenwater dan een tijdelijke uitweg zodat het riool ontzien wordt. De NPI heeft de laatste tijd op verschillende plekken een bijdrage geleverd aan de installatie van dit soort infiltratiekratten, op onder andere daken, parkeerplaatsen, dakterrassen, sportvelden en in woonwijken. Eén van onze mooie watermanagement projecten!
De afgelopen decennia heeft de NPI folies geleverd voor meerdere slibbassins van bagger- en grondverwerkingsbedrijf Grobagroep bij S&G in Harlingen. Door de frequente mechanische aanvoer en afvoer van slib is de folie van een aantal bassins aan vervanging toe. Afgelopen week zijn we gestart met het aanbrengen van nieuwe folie voor een bassin van ca. 40 x 30 meter.
Net als bij de eerdere bassins, is voor dit bassin HDPE folie van 2 mm toegepast. Onze ervaren lasteam heeft de HDPE banen op locatie tot een geheel verlast.
Aangezien het om de opslag van verontreinigde grond gaat, moet er voldaan worden aan geldende kwaliteitsnormen, -eisen en regelgeving. De NPI is KIWA gecertificeerd en zodoende mochten wij deze werkzaamheden voor Grobagroep bij S&G in Harlingen uitvoeren, onder KIWA certificatie en dus conform de eisen van KIWA.
We verwachten later dit jaar terug te zijn bij Grobagroep voor de bekleding van een ander slibbassin.
Met de komst van het nieuwe depot van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen heeft de gemeente Rotterdam besloten de omgeving rond het depot te vergroenen. Het plateau waar het depot op gevestigd is zal verrijkt worden met natuurbestrating, plantvakken, bomen en vijvers. Voor het museumplein was ter wortelwering en afdichting folie benodigd, die de NPI via een partner leverde.
Het voorplein werd allereerst afgedekt met een vliesdoek om de folielaag daarboven te beschermen. Daarop heeft de NPI wortelwerende folie LDPE 1,0 mm geplaatst en ter plaatse aan elkaar gelast, bedoeld om het bufferveld waterdicht te maken. Op de folie zijn vervolgens kratten geplaatst met een substraat, die samen een capillaire werking hebben. Zo kan de vegetatie ook bij droogte putten uit de waterbuffer. Ten slotte zijn 75 berkenbomen en andere begroeiing op het plein geplant.
Onlangs is de tweede fase van het project gestart, waarbij de NPI folie heeft geleverd en geïnstalleerd voor de andere helft van het plateau.
Het depot met haar spiegelende wandelementen, het fraaie omliggende park en het panoramadak op 40 meter hoogte is en wordt een echte publiekstrekker. Neem eens een kijkje!
De NPI past kunststoffolies toe in de GWW-sector voor vele doeleinden, waaronder voor afdichting, bodembescherming en grondwaterbeheersing. Een aantal jaren geleden heeft de NPI een folieconstructie gefabriceerd en aangelegd bij een spoortraject in Den Haag.
Onder het te leggen spoor is LDPE folie aangebracht. De foliekleden zijn ter plaatste aan elkaar gelast en door middel van deze LDPE folie is er een kuip gecreëerd die vervolgens gevuld is met grond. De kuipvormige foliebak vormt een barrière voor het grondwater en zorgt daarbij voor versteviging en bescherming van de grond; gronderosie wordt op deze manier sterk gereduceerd. Daarbij zorgt de folie voor demping, het helpt de trilling van treinen te verminderen.
Het is belangrijk dat de ondergrond bij een hockeyveld stabiel en waterdoorlatend is. Daarom heeft de NPI in Leerdam op een hockeyveld folie aangebracht ten behoeve van een drainagesysteem.
Na een goede egalisering van de grond is middels LDPE folie 0,50 mm een waterdichte folielaag gecreëerd. Vervolgens is op de folie wit beschermvilt aangebracht, dat ter bescherming voor de bovenkant dient. Hierop zijn de drainagebuizen aangebracht en is het geheel afgedekt met een laag zand en uiteindelijk de toplaag; kunstgras.
De drie enorme LDPE kleden werden op onze productielocatie in Tzummarum geprefabriceerd en ter plaatse aan elkaar gelast. In de zijwand werden maar liefst 17 doorvoeren geïnstalleerd, die aansluiting hebben op de drainagebuizen.
Zo is dit hockeyveld voorzien van een goed drainagesysteem, vrij van overtollig water op het veld!
In 2016 werd het oude mosterdgaslaboratorium in Zaandam verbouwd tot restaurant. Om ervoor te zorgen dat eventuele gasresten niet uit de bodem naar boven zouden komen, werd de NPI gevraagd de bodem van het pand te bedekken. FPP folie van 0,75 mm werd op de bodem aangebracht en tegen de randen vastgezet met strips en kit, zodat er een luchtdicht geheel gecreëerd werd.
Het resultaat is een prachtig restaurant, vrij van eventuele gasresten!
In een vakantiepark hoort een mooie vijverpartij, en niet zelden wordt de NPI hier bij ingeschakeld. Zodoende heeft de NPI al voor vele vakantieparken in Nederland en België grote maatwerken vijverfolie geleverd. Met deze vijverfolie wordt de basis voor unieke vijvers gelegd. En of dit nu een natuurvijver, een vijver met rond of strakke vormen is; de vijverfolie kan in iedere vorm en in iedere maat geleverd worden.
Afgelopen jaar heeft de NPI 5500 m2 PVC vijverfolie voor een vakantiepark in Otterlo geleverd. De NPI is inmiddels een bekende op dit vakantiepark, want ook voor andere vijverpartijen op dit park leverden we de folie. De 15 stukken folie werden op onze productielocatie prefab gelast, en ter plekke door twee van onze specialisten aan elkaar gelast.
Wegens de toekomstige uitbreiding van het vakantiepark, verwachten we onze expertise hier nog vaker mogen in te zetten!
Voor Grobagroep bij S&G in Harlingen leverde de NPI het folie voor een aantal slibbassins. Dit bagger- en grondverwerkingsbedrijf heeft maar liefst acht slibbassins, waarin diverse types grond en slib ingenomen en verwerkt worden. Zowel natte als droge bagger en van schone tot zwaar vervuilde baggerspecie en slib. Tot de slibbassins behoort ook het grootste depot van Nederland, met een oppervlakte van ruim 15.000 m2. Door middel van deze grote indrogingsbassins kan natte bagger inklinken tot verwerkbare grond. Vervuilde bagger wordt omgezet tot een herbruikbare grondstof.
Bij de slibbassins waar wij de folie voor leverden ging het om het zwaardere type bagger. Om deze reden is ons HDPE folie van 2 mm toegepast, waarvan ons team in de eerste fase 12000 m2 op locatie tot een geheel heeft verlast. In twee fasen hebben we over ruim 25.000 m² folie aangebracht.
Dit mooie project in Harlingen mochten wij uitvoeren dankzij onze certificeringen. Het KIWA certificaat was bij dit project een vereiste en dus konden wij onze expertise uitoefenen bij het leveren van deze folieconstructies.
In 2017 was de NPI betrokken bij een uniek project in de Kwakel. Hier werden maar liefst vier bassins naast een groot kassencomplex gerenoveerd. De dijken werden hersteld, de NPI bracht nieuwe taludbescherming aan en voorzag de bassins van nieuwe folie.
Op deze enorme oppervlaktes werd FPP 0,6 mm aangebracht. Deze FPP folie, de meestgebruikte folie in Nederland voor dit type toepassingen, is een duurzame, prijstechnisch aantrekkelijke en drinkwater gecertificeerde folie.
De folie werd per bassin prefab voorgelast op onze productielocatie in Tzummarum. Ter plekke werden de vier gigantische maatwerken aan elkaar gelast en met de dijken verbonden. De folie bedekt zo ook de tussendijken, zodat er de vier waterbassins een verbonden systeem vormen.